Кој е наследникот на Ципрас – бродосопственик кој живее во истополова заедница

by Fokus

Со 45,47 отсто од гласовите, Стефанос Каселакис победи на вчерашните избори за нов лидер на партијата СИРИЗА, но без да го достигне потребниот процент за избор во првиот круг, па така заедно со Ефи Ахциоглу, која доби 36,21 отсто, влегуваат во вториот круг што ќе се одржи следната недела.

Стефанос Каселакис е бродосопственик кој со години живее и работи во САД. Роден е во 1988 година во Маруси, Грција.

Од 2015 година е активен во областа на шпедицијата.

Тој е дел од програмата Хантсман на Универзитетот во Пенсилванија на стипендија Андреас Дракопулос и доби две дипломи: диплома по финансии од Факултетот за бизнис во Вартон и диплома по меѓународни студии од Колеџот за уметности и науки.

Додека студираше, Стефанос волонтираше во персоналот на тогашниот сенатор Џо Бајден за претседателските избори во 2008 година .
Неколку години пишуваше за „Национален Хералд“ од Њујорк, првично со „Студентска колумна“, а подоцна и со „Бојата на пазарот“.

Во 2009 година тој работеше во задниот „оддел за управување со ризик“ на Голдман Сакс . Тој, исто така, работел во тинк-тенкот на Центарот за стратешки и меѓународни студии во Вашингтон , а подоцна ја основал бродската компанија Свифт Булк.

За време на економската криза во Грција, тој ја основа непрофитната онлајн платформа „CVfromGreece“, преку која им помагаше на младите да ги подобрат своите биографии за апликации за работа или студирање во странство.

Стефанос живее во Мајами, зборува англиски, германски, француски и шпански. Во заедница е со Тајлер, медицински техничар, кој дојде во Грција да го поддржи на партиските избори.

Поврзани новости