Кејот на Вардар ќе стане улица за автомобили

by Фокус 17:48
17:48

Советниците на Град Скопје денеска изгласаа одлука на Кејот 13-ти Ноември да се изгради пристапна улица со режим на сообраќај. Таа ќе биде наменета за пристап до новите згради кои се наоѓаат на плоштад Македонија и во околината. Договорот за изградба на оваа улица, Град Скопје го потпиша со о компанијата „Дивелоп груп“.

Според Градот, улицата ќе се гради веднаш до ѕидот на кејот, и е во согласност со деталниот урбанистички план Мал Ринг, донесен од страна на Советот на општина Центар во декември 2012-та година. Пристапната улица ќе се протега од улицата Филип II до зградата на „Телеком” на плоштад.

- Advertisements -

Според првичните планови, оваа улица која сега ќе поминува веднаш до рестораните на кејот, требаше да биде подземна. Потоа со промените на ДУП-от Мал Ринг се и направи измена пристапната улица да биде надземна.

Поврзани новости