Ќе ја кренеме фолк музиката на повисоко ниво, кажа Благоја Грујовски за новото шоу „Фолк вечер на популарноста”

by Fokus

Во тек се подготовките за новата музичка манифестација во земјава, „Фолк вечер на популарноста” која премиерно ќе се одржи во Кочани, на 26-ти април, во хотелот „Амор”.

На истата ќе настапат голем број на познати имиња од народната музика, и ќе добијат признанија за своите достигнувања, но и за белегот кој го оставиле на музичката сцена со своето творештво.

По повод настанот се одржа пред конференција, на која зборуваше организаторот Иванчо Митев, кој по потекло е од Кочани и по негова иницијатива настанот ќе се одржи таму, а зборуваше и фолк музичарот Благоја Грујовски, кој е уметнички директор на шоуто.

-Фокусот на настанот ќе биде на оние наши пејачи кои се најактуелни, најзастапени и кои ја промовираат нашата, македонска песна низ светот. Вечерта е посветена на оние кои ги обиколуваат сите континенти, Австралија, Америка… кои ја промовираат нашата песна и го одржуваат заедништвото на свој начин.

Ќе биде доделено посмртно признание на нашиот маестро, на неодамна починатиот хармоникаш и композитор Милан Завков.

Моја идеја беше да се даде признание и уважување на уметниците од фолк браншата, која добро ја познавам, и недоволно и се дава значење. Со настанот сакаме на целата македонска народна музика да и дадеме значење и да ја кренеме на повисоко ниво – изјави Грујовски.

Шоуто ќе се емитува на две телевизии, Алфа и Балкан Мјузик ТВ.

Вики Клинчарова

Поврзани новости