Камбовски: Улогата на МАНУ е да создаде клима за решенија

by Фокус 18:47
18:47

Претседателот на МАНУ, академик Владо Камбовски улогата на Академијата во политичката криза ја гледа во тоа таа да создаде клима на толеранција и дијалог, а не да нуди конкретни решенија. Тој смета дека македонската криза влегува во фаза на разрешница, по што може да се очекува стабилизација.

-На нашето општество очигледно му е потребен еден Коперникански пресврт, еден квалитативен  скок напред. Јас се надевам дека сите фактори кои учествуваат во овие разговори, имаат таков интерес, таква цел и ќе направат се ние како општество да го направиме тој чекор, изјави претседателот на МАНУ.

- Advertisements -

Камбовски најавува директно влучување на академиците во постигнувањето на договор, со тоа што тие ќе спроведуваат научни расправи и анализи за изборниот и правниот систем.

Поврзани новости