Како шеф на кабинет на директорот на ДЗС примала поткуп за издавање на дозволи

by Фокус

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Гевгелија до Основното јавно обвинителство Гевгелија поднесе кривична пријава против М.Х (47) од Скопје, која во својство на шеф на кабинетот во Дирекцијата за заштита и спасување ја злоупотребиласлужбена положба и овластување

Според МВР, пријавената во 2008, 2013, 2014 и 2015 година изготвила и издала „Овластување за одржување, сервисирање и испитување на противпожарни апарати“ и „Овластување за одржување и сервисирање на стабилни инсталации за откривање, јавување и гаснење на пожари и откривање на експлозивни смеси“ на правни лица од Гевгелија и Валандово, како и Потврди за положен стручен истит на повеќе физички лица вработени во правните лица.

„Услов за стекнување на овластувањата и потврдите бил да и биде даден паричен надомест. Дел бил уплатен на нејзина сметка, а дел и бил даден на рака. На тој начин М.Х. се стекнала со материјална корист, а на штета на Дирекцијата за заштита и спасување – Скопје“, информираа од полицијата.

Поврзани новости