Иванов им додели признание на извидниците и порача: Отсуството на одговорност доведе до криза на довербата

by fokus
Претседателот Ѓорге Иванов вечерва на Сојузот на извидници на Македонија му го додели признанието „Повелба на Република Македонија“, по повод   65 години од неговото основање како самостојно здружение на граѓани за деца и млади, а особено за исклучителниот придонес за развојот на младите луѓе во Македонија преку промовирање на извидничките вредности и принципи.
На отворањето на Европската извидничка академија, претседателот Иванов истакна дека Сојузот на извидници на Македонија има значаен придонес во правилното воспитување и образование на илјадници млади луѓе во нашата татковина.
-Вистината никогаш немала толку непријатели како што има денес, во нашево време на лажни вести и војни на перцепции. Јавната пристојност стана исклучок наместо правило. Храброста и истрајноста станаа ретка и скапа работа. Отсуството на одговорност доведе до криза на довербата. Сево ова се коси со принципите врз кои се темели извидништвото, бидејќи извидникот зрачи со доверба, рече претседателот Иванов, кој е покровител на Европската извидничка академија 2018.
Оцени дека е потребно одново да го пронајдеме, како што рече, златниот баланс што ќе ни помогне да градиме доблесни, морални и одговорни личности. Личности кои со своите таленти, знаења и вештини ќе придонесуваат кон личната благосостојба, но и благосостојбата на целото општество.

Поврзани новости