Иван Савиди е рускиот бизнисмен од Грција кој платил 300.000 евра на македонски политичари и националистички организации

by fokus 20:58
20:58

Документи од Минстерството за внатрешни работи покжауваат дека рускиот бизнисмен кој живее во Грција, Иван Савиди платил 300.000 евра на десетици македонски политичари, членови на новоформираните националистички организации и хулигани навивачи на Вардар, пишува Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Иван Савиди по потекло е од Грузија, но најголем дел од животот го поминал во Русија, а бил член и на рускиот парламент од партијата на Путин, Обединета Русија.

Кога во 2000та година се преселил во Грција го купил фудбалскиот клуб ПАОК и неколку весници.

Според изворите во МВР, истрагата за овие ислати од Савиди познат и како Савидис, е во тек.

Поврзани новости