Исламските верници го слават Курбан-бајрам

by Фокус

Припадниците на исламската вероисповед денеска го слават првиот ден од нивниот најголем празник, Курбан-бајрам, кој уште се нарекува и хаџиски бајрам бидејќи муслиманите одат на хаџ во Мека.

Одбележувањето на празникот трае четири дена.

Курбан-бајрам доаѓа два месеци и 10 дена после Рамазан-бајрам. Поради пресметките на времето по лунарниот календар, Курбан-бајрам не се слави секоја година во исто време.

Поврзани новости