Хојт Ји: Потребно е целосно повлекување на аболицијата, не парцијално

by Фокус 12:50
12:50

Американскиот дипломат нагласи дека потребно е земјата повторно да се насочи кон Европската унија (ЕУ) и НАТО и дека за ова има огромна поддршка од САД.

„САД се уверени дека Македонија ги има потребните ресурси за да излезе од кризата, постои можност ова да се направи и земјата да се врати на евроатланскиот пат. Мора да има владеењето на правото и да се почитуваат Уставот и законите. Важно е лидерите итно да реагираат и да ја поправат штетата нанесена од помилувањата, а ова треба да направено што е можно поитно и на јасен, сеопфатен и недвосмислен начин. Доколку помилувањата се повлечат на само делумен или селективен начин тоа ќе го засили растечкото чувство на неказнивост во државата“, рече Ји.

- Advertisements -

Во однос на одговорноста на политичките лидери, тој додаде дека таа се подразбира преку целосната поддршка за институциите кои се задолжени за владеењето на правото, вклучувајќи го и Специјалното јавно обвинителство.