„Хјуман рајтс воч“: Полицијата употребила прекумерена сила на протестот на 5 мај

by Фокус 11:34
11:34

Во најновиот извештај на „Хјуман рајтс воч“ за полициската бруталност на протестите на 5 мај кои се случија во Скопје, констатирано е дека полицијата употребила прекумерна сила за време на протестот.

Организацијата нагласува дека властите во Скопје треба да започнат истрага и да покренат обвиненија поради употребата на прекумерна сила од припадниците на безбедноста кои го сториле тоа.

- Advertisements -

Во однос на казните кои им се одредени на осудените, се смета дека се преголеми со оглед на делото за кое биле судени, а во однос на паричниот дел тие биле поголеми од самата просечна плата во Македонија.

Поврзани новости