Хан не планира нова средба со политичките лидери

by Фокус

Портпаролката на Европската комисија, Маја Коцијанчиќ, денеска изјави дека во оваа фаза од преговорите, Хан не планира друга средба со лидерите на македонските политички партии. И покрај неуспехот на последната лидерска средба, Европската унија чека набрзо да има резултати од овие преговори.

-Ние чекаме од овие разговори набрзо да има конкретни резултати. Знаете дека Комисијата изрази подготвеност да помогне, и тоа уште важи, а како што знаете разговорите се одржаа во присуство на европскиот амбасадор во земјата. Во оваа фаза не е планирана средба на комесарот Хан со политичките лидери, рече Коцијанчиќ.

Таа додаде дека Брисел очекува да се исполнат препораките на ЕУ кои се содржани и во договорот од 2 јуни постигнат во Скопје и дека ова е ставот на сите европски фактори. Брисел смета дека крајниот договор треба да биде постигнат во Македонија меѓу четворицата политички лидери.

Поврзани новости