ГРЕКО: Разочарувачки резултати во борбата против корупцијата, властите да бидат поодлучни

by fokus

Македонија не напреднала значајно во спречувањето на корупцијата меѓу пратениците, судиите и меѓу обвинителите со тоа што целосно не ги имплементирала препораките на ГРЕКО, констатира вториот извештај за усогласеност на оваа организација посветен на нашата земја.

Препораките на ГРЕКО се стари веќе четири и пол години.

Очигледно разочарувачки се перформансите на државава по однос на препораките, се вели во извештајот на ГРЕКО и групата ги повикува властите да бидат поодлучни.

Само шест од 19 препораки биле имплементирани на задоволително ниво, а од останатите препораки, осум биле парцијално, додека пет не биле имплементирани.

ГРЕКО вели Антикорупциската комисија не покажала голема проактивност и дека тоа се гледа од содржината на извештајот на ДКСК за 2016 година.

ГРЕКО заклучува дека сегашното ниско ниво на усогласеност со препораките е “глобално незадоволително” и бара од шефот на македонската делегација да изготви извештај за напредокот на земјата за спроведувањето на препораките колку што е можно побрзо, но најдоцна до 30 јуни 2019 година.

Поврзани новости