Големата смртност кај новороденчињата е слика за здравствениот систем, смета Таравари

by fokus 13:06
13:06

Министерот за здравство, Арбен Таравари, во својот отчет за работата за првите 100 дена, истакна дека покачениот број на смртност кај новороденињата е доказ за тоа во каква состојба е нашиот здравствен систем.

-Смртноста на нововроденчињата е последица на се што се случува во здравството изминатите 20 години, рече Таравари.

- Advertising -

Тој додаде дека под итно мора да се направи стратегија за да се промени ситуацијата.

-Смртноста на новороденчињата е тренд во Македонија изминатите неколку години и Министерството мора да направи страгегија за промена на ваквата ситуација, преку промена на условите во кои се раѓаат новороденчињата, рече Таравари.

Поврзани новости