ГЕРБ и ДПС поднеле два нови предлози за Македонија

by fokus 10:53
10:53

Додека ја блокираат работата на Комисијата за надворешни работи, пратеничките групи на ГЕРБ-СДС и ДПС доставиле два нацрти до Народното собрание за решавање на спорните прашања меѓу Софија и Скопје, јави известувачот на БГНЕС.

Документот на ГЕРБ се нарекува „Нацрт-акција на Советот на министри за одобрување на нацрт-преговарачка рамка и Нацрт-заклучок на Советот на ЕУ за европска интеграција на Република Македонија“. Предлог-одлуката е поднесена утрово.

БГНЕС потсетува дека францускиот предлог се состои од три независни елементи кои можат само во пакет можат целосно да одговорат на прашањето дали РСМ е подготвена да ги започне преговорите за членство во ЕУ.

Поврзани новости