Фрај: Ги разбирам граѓаните на Македонија што им е тешко во однос на Договорот со Грција…

by fokus
Македонија во моментов се наоѓа во многу одлучувачки период по референдумот минатата недела. Треба да се донесе одлука за иднината на државата и тоа долгорочно гледано.
Дојдено е време кога опозицијата и Владата треба да се потрудат да најдат политичко заедничко решение, порача денеска во Скопје пратеникот во германскиот Бундестаг Торстен Фрај.

– Јас едноставно имам разбирање за тоа што во Македонија на луѓето им е тешко во однос на Спогодбата со Грција. Добро ве разбирам бидејќи се работи делумно за национален идентитет. Сепак, сметам дека е важно да се разгледаат алтернативите и можностите. Можно ли е навистина да се постигне подобра Спогодба, можно ли е да се оди по патот на интеграција во ЕУ и НАТО без оваа Спогодба. Ако сме искрени, ми се чини дека треба да кажеме оти ваква шанса нема да има доколку не се постигне Спогодбата. Тоа е одлука на македонскиот народ и одлука што треба да ја донесе македонското Собрание, истакна Фрај на денешниот Втор македонско-германски форум „Градиме мостови – политики и економија“.

Според него, во овој момент треба да се донесе одлука за иднината на државата и дојдено е време кога опозицијата и Владата треба да се обидат да најдат политичко заедничко решение.

– Не се работи за тоа поединечни пратеници да се поткупат, туку се работи за тоа да се постигне најдоброто за државата. Од мое гледиште сметам дека Владата и опозицијата треба заеднички да најдат добро решение за добро на државата, им порача Фрај на македонските политичари во Скопје.


Поврзани новости