ДУИ бара целосно официјализирање на албанскиот јазик

by Фокус

ДУИ бара нов закон со кој целосно ќе се официјализира албанскиот јазик и ќе им стави крај на сите проблеми што се појавуваат во употребата на двојазичноста.

– Ние секогаш велиме или нашиот лидер рекол дека прашањето на јазикот остана отворено, не е затворено. Ние бараме нов закон кој ќе биде компатибилен со Уставот на Република Македонија, во согласност со Охридскиот договор, така како што се гарантира. Охридскиот договор го гарантира како втор службен јазик – вели за Алсат М Рафис Алити, пратеник од ДУИ и потпретседател на парламентот.

Поврзани новости