До крајот на месецов брз тест за корона вирус кој ќе дава резултати за 15 минути

by Fokus 10:03
10:03

Швајцарската фармацевтска компанија Рош објави дека до крајот на септември на пазарот ќе пушти брз тест за откривање на корона вирус, кој ќе дава резултати за 15 минути.

Тестот за антигени на вирусот САРС-КоВ-2, што ја предизвика пандемијата на Ковид-19, од кој од крајот на декември починаа повеќе од 851.000 луѓе низ светот, ќе биде достапен во земјите што ја признаваат ознаката СЕ, задолжителна за производите што влегуваат на пазарот на Европската унија.

- Advertising -

Рош сака да побара и итно одобрување од Американската агенција за лекови (ФДА).

– Секој месец ќе бидат достапни 40 милиони брзи тестови за САРС-CoV-2. Тој капацитет ќе се зголеми двојно до крајот на годината, со цел да се одговори на побарувачката на здравствените системи ширум светот, објави компанијата.

Пуштањето на тестот на пазарот мора да се спроведе во соработка со јужнокорејската компанија SD Biosensor Inc, која веќе располага со бројни тестови за откривање на вирусот, и со која Рош има договор за дистрибуција во светот.

Поврзани новости