Директорка на училиште во Сисак обвинета за кражба на 68.000 евра, пари од училиштето и од ракометен клуб

by Fokus

Државното правобранителство во Сисак поднесе обвинение пред Жупанискиот суд во Сисак, против Валентина Вујновиќ (48), поранешната директорка на основното училиште „Иван Горан Ковачиќ“ во Гора кај Петриња, дека незаконски одзела речиси 68.000 евра од училиштето и од ракометниот клуб.

Обвинителството, без да го прецизира идентитетот и институциите, извести дека ја обвинува Вујновиќ дека од април 2014 година до септември 2022 година од сметката на училиштето зела вкупно 536.467 куни, кои ги користела за свои потреби. Од таа сума вратила 218.217 куни на сметката на училиштето, а останатите 318.249 куни  или 42.238 евра не ги вратила, со што го оштетила училиштето и притоа прибавила имотна корист што не и припаѓа.

Таа е обвинета и дека на ист начин од септември 2014 до мај 2022 земала пари од сметката на ракометниот клуб од Петриња, каде што била секретарка. Обвинителството прецизира дека Вујновиќ зела 380.579 куни од сметката на клубот и дека проневерила 75.000 куни од членарината на клубот, која ја добила во готово.

После тоа, таа вратила 111.893 куни на сметката на клубот, додека вратила 38.420 куни во готовина и ги платила трошоците на клубот од 111.022 куни во готово. Таа ги задржала за себе преостанатите 194.243 куни или 25.780 евра. Покрај тоа, Вујновиќ е обвинета за злоупотреба на 9.000 куни од донации за погодените области од земјотресот со објаснување да се одржи спортот во округот Сисак-Мославина во март 2021 година.

Според обвинителството, поранешната секретарка на ракометниот клуб незаконски ја потпишала претседателката на клубот без нејзино знаење и одобрение, со што го измамил Здружението на спортски асоцијации и федерации на округот Сисак-Мославина како донатор, за да не дознаат претседателката а другите членови на клубот за донацијата што е доделена  на клубот.

Поврзани новости