Џонсон и Џонсон поднесе барање за итно одобрување на неговата вакцина

by fokus 16:53
16:53

Американскиот концерн Џонсон и Џонсон поднесе барање до Управата за храна и лекови на САД (ФДА) за итно одобрување на неговата вакцина против коронавирус. Истото барање е доставено и до Европската агенција за лекови (ЕМА).

Позитивна одлука на ЕМА, според претставник на компанијата, се очекува до почетокот на март.

- Advertisements -

Вакцина има голем број предности. Прво, вакцина се дава во една доза, а не двапати, како што е кај повеќето други вакцини. Затоа, повеќе луѓе можат да добијат побрз пристап до лекот. Сега, со помош на тестови, развивачите се обидуваат да откријат дали втора доза дадена за кратко време ја зголемува ефикасноста на вакцината.

Втората предност е што вакцината Џонсон и Џонсон може да се чува и транспортира на температура како во обичен фрижидер. За разлика од вакцините Бионтек/Фајзер и Модерна, оваа вакцина е векторска базирана на вирус на обична настинка. Овој лек има сличности со вакцината на АстраЗенека. И двете се концентрираат врз шилестиот протеин на површината на вирусот, предизвикувајќи имунолошки одговор. Сепак, студиите покажуваат дека, за разлика од Џонсон и Џонсон, вакцината АстраЗенека е помалку ефикасна кај постарите лица.

Откако американската агенција ќе даде зелено светло за вакцината, компанијата може да почне со испорака на лекот. Во 2021 година, планира да испорача една милијарда дози од вакцината. Производството ќе се одвива во САД, Европа, Индија и Јужна Африка.

Поврзани новости