Декларации за Македонија на дневен ред пред бугарските пратеници

by Фокус

Пратениците на Народно собрание ќе разгледаат четири предлог-декларации во врска со агресивната антибугарска хистерија што изби во РСМ, јави известувачот на БГНЕС.

Предлог-декларациите се предложени од Костадин Костадинов и група народни претставници од „Вазраждане“, од Андреј Ѓуров и група народни претставници од ПП, од Десислава Атанасова и група народни претставници од ГЕРБ.

Во причините, подносителите изразуваат несогласување со јазикот на омразата и се нагласува потребата властите во Северна Македонија да преземат мерки за ставање крај на целната употреба на агресија врз Бугарија.

Народните претставници бараат властите да преземат насочени мерки за борба против злосторствата од омраза во сите облици и манифестации, како и да ги откријат и казнат сторителите на нападот врз Христијан Пендиков.

Поврзани новости