Даневски го уапсиле при рутинска сообраќајна контрола

by Фокус 12:38
12:38

Ексдиректорот на Агро комбинатот „Џумајлија“, Зоран Даневски е префрлен во штипскиот затвор, откако беше екстрадиран од Бугарија, каде беше во бегство две години.

Против него беше распишана и меѓународна потерница поради злоупотреби во агрокомбинатот, каде беше извршен директор.

- Advertisements -

Даневски го откриле при рутинска контрола од сообраќајната полиција во Бугарија, додека се возел во автомобил со уште три други лица. Полицаецот што го легитимирал утврдил дека Даневски е лице барано со потерница, по што бил уапсен и веднаш испорачан на македонските власти.

Даневски доби казна од две години затвор, затоа што носел одлуки и земал кредити без знаење и одобрение од Собранието на доверители во Агро комбинатот „Џумајлија“.

Против него се водат постапки и за злоупотреба на службената положба и овластување и за затајување на данок при продажба на вино, како и за исчезнувањето на државните резерви за жито, чија вредност се проценува на околу еден милион евра.

И неговиот брат Слободан Даневски доби казна од три години затвор, исто така за злоупотреби во комбинатот Џумајлија, со кој раководеа двајцата браќа.