Бремените жени се ослободуваат од работа со физичко присуство до завршувањето на пандемијата

by Fokus 12:07
12:07

Владата на Република Македонија, потсетува дека согласно владина одлука, објавена во Службен весник, бремените жени се ослободуваат од работа и работни обврски со физичко присуство на работното место, до завршување на пандемијата со КОВИД-19, прогласена од Светската здравствена организација.

-Содржината на мерките е регулирана со членот 13, точка 11 и членот 16 од Одлуката за превентивни препораки, времени мерки, наредени мерки, наменски протоколи, планови и алгоритми за постапување за заштита на здравјето на населението од заразната болест КОВИД-19, предизвикана од вирусот САРС-КоВ-2, случаите и временскиот период на нивна примена, објавена во Службен весник на 4 ноември 2020 година, велат од Владата.

- Advertisements -

Оттаму истакнуваат дека оваа информација ја објавуваат по изразениот интерес околу обврската за работа и работни обврски со физичко присуство на работното место, на бремените жени, по 31 декември 2020 година.

Поврзани новости