Бислимоски: Ги правиме последните пресметки за враќање на евтината тарифа

by Fokus

Дневната евтина тарифа на електричната енергија ќе се врати во периодот од 11 до 16 часот, односно на два часа дневно, но дали ќе добијат сите одеднаш ќе зависи од состојбата на броилата кои ќе ги проверува ЕВН.

„ После неколку години, редно е да се врати евтината дневна тарифа. Се прават последните пресметки и за период од десет до 15 дена ќе се знае во кој период таа ќе биде воведена. Засега е познато дека ќе биде два часа, а ќе се воведе во периодот од 11 и 16 часот кога според нашите анализи, цената на струјата на берзите е најниска. Дали ќе ја добијат сите одеднаш, ќе зависи од ЕВН која ќе ги проверува и прилагодува броилата. Ќе бараме поинтензивно да се менуваат броилата кои не може да се отчитуваат од далечина, затоа што смарт броила има многу многу“  изјави претседателот на Регулаторната комисија за енергетика Марко Бислимоски.

За цената на струјата, Бислимоски рече дека се прават последните анализи и дека некои оператори доставиле предлози за цени.

„Електродистрибуција побара зголемување од 36%, а ЕВН не достави предлог цена затоа што следниот месец ќе ги прави набавките на електрична енергија. Во однос на враќањето на ДДВ на 18%, ние како Регулаторна одлуките ги носиме без ДДВ и нашата одлука нема да влијае“, изјави Бислимоски и  додаде дека тој смета дека нема да има поскапување на цената на струјата.

 

 

 

Поврзани новости