Бесими: Инвеститорите ја немаат запишано еврообврзницата и не можеле да тргуваат со неа

by Fokus

Агентите и инвеститорите се навремено известени за административната пречка во врска со издавањето на еврообврзницата. Инвеститорите ја немаат запишано еврообврзницата – следствено на тоа не можеле да тргуваат со неа на секундарниот пазар, појаснува министерот за финансии Фатмир Бесими за МИА.

– Како и државните обврзници на домашен пазар, еврообврзницата се продава на аукција, по што се врши запишување на истата од страна на инвеститорите, на нивно име. По ова инвеститорите на годишна основа добиваат отплата на купонската камата или пак ја тргуваат/препродаваат еврообврзницата на секундарниот пазар. Поради запазување на интерната постапка, процедурата за издавање на еврообврзница во земјава (обезбедување на мислење и од страна на министерот за правда, функција која во моментот нема врштител), инвеститорите ја немаат запишано еврообврзницата – следствено не можеле да тргуваат со неа на секундарниот пазар, како што се појавија одредени тврдења, вели Бесими.

Според него, неточни се и тврдењата што излегоа во јавноста за барање отштета и пенали и за намалување на кредитниот рејтинг на земјата поради неиздавањето на еврообврзницата.

– На пазарите на капитал тековно нема промени од аспект на каматите на пазарот, но не би шпекулирале со очекувања за каматната стапка бидејќи тоа се пазарно чуствителни информации. Ќе истакнеме само дека довербата на инвеститорите во економските политики на Владата е силна, што се огледа од нивната побарувачка за еврообврзницата која беше за 2,5 пати повисока од понудата на аукцијата која беше одржана. Имено, ние понудивме 600 милиони евра, тие сакаа да запишат милијарда и петстотини милиони евра, но останавме на понудената сума од 600 милиони евра, појаснува Бесими.

Поврзани новости