Арсовска: МКЦ може да биде самоодржлив

by Fokus

Младинскиот културен центар во Скопје е една од институциите со најголем потенцијал да биде самоодржлива и така треба да продолжи, па затоа веднаш по завршувањето на ревизијата ќе биде распишан конкурс за избор на директор на МКЦ на којшто ќе можат да се пријават сите заинтересирани страни, изјави градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска во интервју за МИА.

Според неа, МКЦ е една од институциите којашто има најголем потенцијал да биде самоодржлива и дека добро и квалитетно функционира во изминатите години, па така и треба да продолжи.

– Верувам дека можеби стравот од промените иницираа да се има таква бурна реакција, нешто што не треба да биде својствено, особено имајќи предвид дека некогаш промените носат нешто што е подобро. Целта на градот е да се разреши сето она што досега се случувало таму, а било детектирано како неправилности кои што се случувале изминатите неколку години. Доколку нешто функционирало на еден начин не значи дека нема подобро да функционира доколку го ставите во рамки на законот и прописите како што би требало да биде, рече Арсовска.

Таа изразува надеж дека во МКЦ „ќе се надминат сите предизвици“, посочувајќи дека функционира Колегиумот и очекува во најскоро време да заврши ревизијата што е во тек и врз основа на извештајот од неа да може да се корегира сето она што излегува од рамките на нормалноста, со цел иниституцијата да биде функционална.

– Затоа веднаш по завршувањето на ревизијата ќе биде распишан јавен конкурс на којшто сите заинтересирани страни ќе можат да се пријават, во насока да се има избран директор, додаде Арсовска.

Поврзани новости