Аеродромот во Сплит за летната сезона воведе линии кон Скопје и Осло

by Fokus

Аеродромот во Сплит и „Кроација Ерлајнс“ денес претставија две нови сезонски линии од Сплит до Осло и Скопје. Со тоа бројот на директни линии до европските дестинации оваа сезона се зголеми на 20, што според нивните очекувања треба да го зголеми бројот на гости. Од денеска до средината на октомври директни летови со авиони на Ербас се достапни за патниците на меѓународната релација Сплит – Осло во недела од аеродромот во Сплит во 13 часот и 50 минути.

Првиот лет на новата сезонска линија Сплит – Скопје се случи во петокот, а летови на таа релација се планирани во вторник и петок исто така до средината на октомври со авионот Dash 8-Q400.

„Бројот на патници на таа линија го илустрира интересот на гостите од скандинавскиот пазар да дојдат во Сплит“, вели Марија Павиќ од Кроација ерлајнс. Директорката на туристичкиот одбор во Сплит, Алијана Вукшиќ, истакна дека скандинавскиот пазар е меѓу петте најважни пазари за емисија на штетни гасови во Хрватска, а гостите од таа област можат да плаќаат, да останат подолго и да доаѓаат неколку пати годишно.

Маја Франетовиќ од Туристичкиот одбор на Сплитско-Далматинската жупанија истакна дека воведувањето на две нови линии покажува дека туризмот во Далмација целосно закрепнал од пандемијата.

Помошник директорот на сплитскиот аеродром Перо Билас рече дека има основани очекувања дека аеродромот ќе го надмине рекордниот број на патници од 2019 година.

„Доколку нема ексцеси, нашите очекувања се дека оваа година тие би можеле да го надминат рекордниот годишен сообраќај од 3,3 милиони патници од 2019 година“, рече тој. Според него, на сплитскиот аеродром во мај се очекува сообраќај до 300.000 гости, што е показател за одличен вовед во претстојната туристичка сезона.

Иако над педесет авиокомпании летаат до аеродромот во Сплит во текот на сезоната, од стратешка гледна точка, Кроација ерлајнс е нејзиниот најважен деловен партнер бидејќи нуди најширока мрежа на директни линии, најголем број летови и обезбедува поврзаност на нашите преку целата година. регион со светот, рече Билас.

Во текот на туристичката сезона Кроација ерлајнс планира да ја поврзе Хрватска со 24 меѓународни дестинации, односно 25 европски аеродроми, а авионите ќе летаат на 47 меѓународни линии.

 

Поврзани новости