Со извици „Македонија, Македонија“ одбележани 70 години од прогонот на Македонците од Егејскиот дел на Македонија

by fokus

Со извикување на „Македонија, Македонија“, денеска беше во паркот „Жена борец“, беа одбележани 70 години од прогонот на Македонците од Егејскиот дел на Македонија. Цвеќе пред споменикот положија од Кабинетот на претседателот на државата и од Светскиот македонски конгрес.

-Ова е протест и против договорот за велепредавство меѓу Димитров и Коѕијас“, рекоа учесниците.

Настанот е во организација на Сојузот на здруженијата на Македонците од Егејскиот дел на Македонија МАКЕДОН, а покровител е Светскиот македонски конгрес.

Поврзани новости