Останува обврската за возачите и преку ден да возат со запалени светла

by Фокус 09:22
09:22

Возачите како и досега, преку ден, ќе треба да продолжат да возат со запалени светла, бидејќи беше прифатен амандманот на пратениците Нола Исмајлоска Старова, Силвана Бонева, Андон Чибишев и Марија Ангелова со кој се предлага останување на досегашното решение на употребата на светлата во сообраќајот од страна на возачите дење и ноќе.

-Во сообраќај на пат, дење и ноќе, за време на управување со  возилото, возачот на возилотозадолжително треба да ги има запалено најмалку соборените светла за осветлување на патот. Обврската, не се однесува за возачите на запрежни возила и велосипедистите кога запрежното возило односно велосипедот го управуваат дење, освен во услови на намалена видливост, се наведува во предлог Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата.

- Advertisements -

Доколку возачите преку ден не ја почитуваат оваа законска обврска ќе бидат казнети со 15 евра, а доклолку светлата не им се вклучени ниту навечер, ќе добијат казна од 35 евра или 15 негативни поени.

Поврзани новости