Јовески: До крајот на денот ќе ги преземеме сите предмети на СЈО

by fokus

Републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески очекува до крајот на денот да заврши трансферот на предметите од СЈО во редовното обвинителство.

-Утринава е почнат процесот на преземање на предметите и до крајот на денот очекувам да заврши. Наредните денови ќе продложат техничките детали. Кој ќе постапува по нив, односно кое надлежно обвинителство и кои точно обвинители, дополнително ќе утврдиме. Тековните судски предмети можно е ден- два да се одложат, но ние ќе им дадеме приоритет на овие предмети, рече Јовески.

Тој рече и дека за нив „бомбите“ се докази и дека тие ќе продолжат да ги користат.

-Став на судовите е дека ги прифаќаат како докази и ние ќе ги предлагаме, рече Јовески.

Обвинителот прашан за тоа каде ќе одат обвинителите од СЈО, рече дека нивните функции мируваат, и очекува Советот на јавните обвинители брзо ќе го реши нивниот статус.

В.В.

Поврзани новости