Усвоено намалувањето на ДДВ-то на струјата од 18 на 5%

by fokus

Со 83 гласа „за“ и ниту еден против пратениците ги донесоа законските измени со кои ДДВ-то за електричната енергија се намалува од 18 на 5 проценти.

Иако власта планираше пониското ДДВ да почне да се применува од 1 јули за да се амортизира ударот од повисоката цена на електричната енергија за 12,3 проценти, дури по објавување на измените во Службен весник на граѓаните ќе им се пресметува 5 проценти ДДВ за потрошената електрична енергија.

Тоа значи дека за јули ќе добијат повисоки сметки бидејќи за претходниот период ќе им биде тарифирана повисоката цена на струјата без намален ДДВ.

Поврзани новости