11-годишниот планинар Бошев го искачи врвот Стефани, на планината Олимп во Грција

by fokus

Единаесетгодишниот планинар Ване Бошев го искачи врвот Стефани, на планината Олимп во Грција, висок 2.911 метри надморска височина. За ова денеска информираше неговиот татко Орданче, кој е, исто така, планинар.

Неговиот татко Орданче, исто така, планинар информираше дека со ова Бошев го заокружил искчаувањето на сите пет врва од планината Олимп.

– Минатата година  два пати ги искачи врвовите Скала, Митикас, Сколио и Илијас. За многумина токму Стефани е најтешкиот врв за искачување на Балканот, рече Орданче Бошев.

Тој соопшти дека со ова, неговиот син, кој зема државна стипендија како млад и надежен планинар, ја исполнил програмата за оваа година, искачувајќи 30 планински врвови.

Ване Бошев планинари од неполни три години, има искачено голем број планински врвови во земјава и странство, а има добиено и многу признанија.

Поврзани новости