Реформата во МРТ мора да биде поддржана со многу повеќе пари

Најголем предизвик на новата македонска Влада за реформите во медиумите е трансформацијата на Македонската радио телевизија во вистински јавен сервис на граѓаните.

Здружението на новинарите во анализата за МРТ укажува дека две клучни работи се важни за да се објасни барањето за поголемо финансирање од досегашното за Јавниот сервис – вложување во луѓе и вложување во техника.

МРТ, иако на прв поглед изгледа спротивно, се соочува и со кадровски проблем и со проблеми со техниката што ја има на располагање, иако тука се направени извесни вложувања во последните десет години.

Целата анализа на ЗНМ може да ја прочитате на следниот линк.