Зврлевски бара странски експерти за прислушувањето

by Фокус

Јавното обвинителество ја повика Европската Унија да ангажира експерти кои ќе ја набљудуваат работата на обвинителите во врска со скандалот со прислушувањето. Иако ова беше очекувано да се направи и порано, сепак по еден месец, конечно Марко Зврлевски се реши да повика независни стручњаци. Во соопштението кое го пренесуваме целосно Зврлевски нема одговор на повикот на лидерот на СДСМ, Заев, да поднесе оставка и да се избере нов, објективен и професионален обвинител.

И денешниот начин на комуникација со медиумите е направена писмено затоа што обвинителството се уште нема намера јавно пред новинарите да зборува за случајот.

Во соопштението се наведува:

„Јавното обвинителство е единствен и самостоен државен орган кој ги гони сторителите на кривични дела и на други со закон утврдени казниви дела. Јавните обвинители функцијата ја вршат законито, непристрасно и објективно. Во рамки на своите надлежности, а во име на општеството се грижат за ефикасност на кривичноправниот систем.

Во своето постапување јавното обвинителство доследно ги почитува законите на Република Македонија,  ги почитува и заштитува слободите и правата на човекот и граѓанинот и правата на другите правни субјекти инволвирани во постапките.

Ценејќи дека отвореноста во постапувањето е фундамент на демократијата, јавното обвинителство посветува должно внимание на транспарентноста. При тоа континуирано обезбедува информации за текот на предметите во фазите на постапувањето кога со откривање на информациите не може да се наруши натамошниот тек на кривичната постапката.

Повторуваме дека јавното обвинителство има капацитет да се справи со сите предмети, но во насока на нашата транспарентност, како и со цел оневозможување на шпекулациите за работењето на јавните обвинители во предметите поврзани со актуелните случувања, Јавното обвинителство на Република Македонија достави официјална покана до органите на Европската Унија за испраќање на меѓународни експерти кои би биле во тек со работата на јавните обвинители по актуелните предмети.

Ваквата одлука е одраз на цврстиот став дека јавните обвинители доследно постапуваат согласно законите и дека јавноста нема причина за сомневање за нивното постапување. Овозможувањето меѓународни експерти да бидат во тек со работата по предметите е само поради целосна транспарентност при работењето и отстранување на евентуалните сомнежи во објективноста на нашето постапување.

Воедно веруваме дека ќе придонесеме кон градење на довербата во независното и самостојно постапување на јавното обвинителство.“

Поврзани новости