Загрижувачки бројки: Секое петто македонско бебе се раѓа во странство

by fokus

Последниот извештај на државниот завод за статистика за населението открива – секое петто дете на македонски држвјани се раѓа во странство, објавува телелвизија Телма. 4829 бебиња лани дошле на свет во некоја од Италијанските, Германските и болниците во Швајцарија. Демографите велат, ова е најновиот тренд на младите кои се исселуваат.

2017 година  изминала ,а за 12 месеци се родиле 10, 000 бебиња помалку од 94-та, а прирастот на населението се намалил двојно. Во македонија се родиле 21 754,  а само 1400 бебиња ја делат Македонија од негативниот прираст на населението..  Од осум региони само скопскиот и западниот со ппозитивен прираст.

Од догодина бројот на населението во земјава ќе започна за прв пат да опаѓа, а причините се сиромаштијата и масовното иселување. Државата носела по една стратегија на секои 5 годин, но мерките немале ефекти, вели Гересимовски.

Поврзани новости