Вучиќ: Откажувањето на динарите на Косово е кулминација на етнички мотивираната кампања против Србите

by Fokus

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска изјави дека мерката за укинување на употребата на динарот на Косово и Метохија претставува кулминација на етнички мотивирана, намерна кампања, која привремените институции од Приштина ја водат против Србите на Косово и Метохија.

Ова го изјави претседателот на Србија во Њујорк при неговото излагање на седницата на Советот за безбедност на Обединетите нации (СБСБ), откако специјалниот претставник на генералниот секретар на ОН и шефица на УНМИК, Каролина Зијаде го презентираше извештајот.

„Извештајот за работата на УНМИК, кој е денеска пред нас, се разгледува месец и половина откако Советот за безбедност на ОН одржа специјална седница за ситуацијата на Косово и Метохија на 8 февруари. Да потсетам, оваа итна седница се одржа на барање на Република Србија“, рече Вучиќ.

Тој додаде дека Србија пред Советот за безбедност ги презентирала сите дејствија со кои тие институции извршиле добро испланирани, широко распространети и систематски напади на малтретирање на српски цивили, вклучително и континуирано законско насилство, физичко насилство.

„Итната седница на Советот за безбедност се одржа на 8 февруари благодарение на тоа што сите членови на Советот за безбедност оценија дека нашите аргументи во поднесената претставка се базирани на факти и соодветно го одобрија нашето барање. Посебно нагласувам дека мнозинството што го прифати нашиот аргумент овде беа земји кои не го почитуваат суверенитетот и територијалниот интегритет на Република Србија, на начин предвиден со одредбите на правно обврзувачката резолуција 1244 на Советот за безбедност на ОН“, рече Вучиќ.

Тој додаде дека е важно таквата структура на членки на Советот за безбедност на ОН да ги прифати аргументите на Србија и да го земе предвид, како што рече, етнички мотивираното, намерно создавање на неподносливи услови за живот на Србите, како и кампања на добро испланирана, широко распространета и систематска злоупотреба на српските цивили и нивно прогонство од привремените институции во Приштина.

„Посебен акцент беше ставен на акутната мерка за укинување на готовинскиот промет во динари, со што режимот во Приштина драматично и дополнително им го отежнуваше секојдневниот живот на Србите и другите неалбанци, со оглед на тоа што примањата најмногу ги добиваа во динари. Се разговараше во контекст на одбивање пристап до основните социјални услуги како што се здравствената заштита и образованието“, рече Вучиќ.

Претседателот на Србија рече дека мерката за укинување на употребата на динарот е кулминација на етнички мотивирана, добро осмислена кампања, која привремените институции од Приштина ја спроведуваат против Србите на Косово и Метохија.

„Ако се сеќавате, Албин Курти пред сите вас рече дека им дава на Србите тримесечен преоден рок во кој нема да биде злоупотребено ниту едно од правата на Србите. Никој во Приштина, ниту во меѓународната заедница не го ни спомна тримесечниот преоден рок, а веднаш почнаа да се спроведуваат сите мерки против Србите во однос на динарот. Поради ова, Србите на Косово и Метохија сè уште не можат да ги добијат пензии, плати, социјални надоместоци, детски додаток и сите други бенефиции“, рече Вучиќ.

Поврзани новости