Во понеделник се става клуч на две одделенија во Градската болница „8 Септември“

by Fokus 17:15
17:15

Од понеделник две одделенија во Градската болница „8 Септември ќе бидат ставени под клуч поради недостатокот на 180 медицински сестри, тврди за „Фокус“ директорот на болницата Сашо Стојчев. Според него, тоа е единствено решение во моментот затоа што не можат да постигнат со темпото на работа што го имаат.

Се работи за одделенијата за Пулмологија со ендокринологија и општа и Ургентна хирургија, а веќе одреден период е споено и кожното одделение со инфективно. Иако досега, менаџментот на болницата неколку пати алармираше до министерството за здравство за проблемот со кој се соочуваат, сепак од таму цело време ги игнорираат.

– Ова темпо на работа не се постигнува со само 260 медицински сестри на ниво на болницата. Ни фалат уште 180 сестри, а тоа што ни недостасува го надополнуваме со луѓе на договор на дело. Во моментот имаме такви 60 лица, од кои 50-тина се на договор на дело преку министерството за финансии. Во болницата се ангажирани и 22-ца, кои работат без паричен надомест. Тие се едуцираат, не се дури ни волонтери – истакна Стојчев.

Градската болница „8 Септември“ веќе подолг период се соочува со проблеми поради недостаток на медицински персонал и досега неколку пати се затворени одделенија баш поради таа причина. Од друга страна, министерот за здравство Никола Тодоров досега нема излезено јавно и да објасни што се случува болницата, која покрива огромен капацитет на луѓе.

И.М.

Поврзани новости