ВМРО-ДПМНЕ: Новиот Совет за судии е по европски стандарди

by Фокус 19:58
19:58

„Формирањето на новиот орган – Советот за утврдување факти и покренување постапка за одговорност на судии е во насока на усогласување со меѓународните стандарди и праксата на Европскиот суд за човекови права. Имено овие стандарди налагаат покренувањето на постапката за утврдување на одговорност за судија, водењето на истрагата и донесувањето одлука за изрекување дисциплинска мерка да бидат разделени. Концептот креиран со Законот за Судскиот совет на Република Македонија од 2006 година не е во рамките на најновите стандарди во делот на судската независност и непристрасност. И тоа е нотирано во извештаите на релевантни меѓународни институции.“

Вака ВМРО-ДПМНЕ вечерва одговори на вчерашното соопштение на СДСМ во кое најголемата опозициска партија реагира дека власта воведува неуставен орган за одговорност на судиите.

- Advertisements -

Според партијата на власта, концепот содржан во Законот за Судскиот совет на Република Македонија не ги задоволува барањата за непристрасно одлучување што е нотирано и во извештаите на меѓународните организации, па затоа бил донесен новиот закон.

Поврзани новости