(Видео)Осумгодишно девојче од Охрид со тешка сколиоза транспортирано на операција во Истанбул

by Fokus

Осумгодишно неподвижно девојче од Охрид со тешка сколиоза, утрово беше транспортирано со хеликоптер од градската болница „8ми Септември“ на операција во Истанбул.

Како што информираат, девојчето ќе биде трранспортирано до спинален центар во Истанбул заради операција.

Имаме протокол. Барањето за медицински хеликоптер се пушта до ЦУК на 112, после тоа барање се препраќа на одделот за воздухопловна единица при МВР. Oткако министерот на МВР одобри и потпише, се испраќа во Министерство за здравство. Министерот за здравство ни пушта барање до директорот на ГОБ „8ми Септември“ да формираме медицинска екипа за транспорт на пациент до определена дестинација со медикохоптер. Тоа е протоколот“ наведува Проф. Д-р Христијан Костов, директор на ГОБ 8-ми Септември.

Поврзани новости