Уставен суд: Законот за абортус одложен за септември

by Fokus 14:56
14:56
Уставните судии во септември ќе одлучуваат за Законот за абортус, кој денеска беше на дневен ред на седницата на Уставниот суд. Тие го прифатија барањето на судијката известител Наташа Габер за одложување, поради обемноста на материјалот и потребата за подетално разгледување.
Подносителите на претставката за оценување на уставноста на законот во одлуката за одложување гледаат можност за прифаќање на нивното барање.
– Денешната одлука на судот ја подржуваме. Ќе почекаме уште малку, судиите детално да ја разгледаат иницијативата, бидејќи оспоруваме повеќе одредби од Законот за кои сметаме дека се противуставни – изјави Неда Чаловска

Поврзани новости