Управен ги одби тужбите на „Европскиот фронт“: Ќе има прегласување во шест изборни места

by Fokus

Управниот суд ги отфрли како неосновани сите седум тужби од Европскиот фронт, поднесени против решенијата на Државната изборна комисија поврзани со изборите одржани на 8 мај.

Со тоа се потврдуваат решенијата на ДИК за прегласување во шест избирачки места во петтата изборна единица и едно во шестата изборна единица. Прегласувањето треба да се случи на 22 мај и може да влијае на конечните резултати од гласањето.

Одлуките предизвикаа реакции кај политичките партии.

Одлуката на Управниот суд ја поздравија од коалицијата „Вреди“, оценувајќи дека е во согласност со волјата на граѓаните, додека пак од „Европскиот фронт“ претходно обвинија за изборен инженеринг.

Поврзани новости