Убедлива победа на Орбан на изборите во Унгарија

by Fokus

Премиерот Виктор Орбан освои трет последователен мандат на власт откако неговите пораки против имиграција и обезбедија силно мнозинство на неговата партија во парламентот. Врз основа на прелиминарните резултати Фидес ќе има дво третинско мнозинство во парламентот.

Десничарскиот националистички премиер се проектираше како спасител на унгарската христијанска култура против миграцијата на муслиманите во Европа, слика која беше прифатена од милиони гласачи, особено во руралните средини.

„Најпрвин би сакал да им честитам на гласачите. Ви благодарам за вашето учество. Високиот одѕив ги отфрли сите сомнежи“.

Поврзани новости