Tрамп заинтересиран да го купи Гренланд од Данска

by fokus

Претседателот на САД Доналд Трамп неколкупати пројавувал интерес да се купи Гренланд од Данска „со различен степен на сериозност“, објави Волстрит џурнал.

Весникот се повикува на неименувани извори и поранешни лица од Белата куќа.

Имено, претседателот на САД барал од своите советници „да разгледаат идеја“ за купување на најголемиот остров на Земјата. Трамп пројавил интерес за Гренланд заради природните ресурси и геополитичкото значење. Во образложение до советниците, Трамп укажал дека Данска има финансиски потешкотии поради тоа што во состав на кралството влегува огромна автономна територија.

Во следниот месец Трамп ќе ја посети Данска.

Поврзани новости