Судскиот совет го разреши Вангеловски

by fokus

Претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, денеска беше разрешен од Судскиот совет, поради нестручно и несовесно вршење на функцијата. Заедно со Вангеловски разрешени се уште двајца судии од Врховниот суд.

Сега Вангеловски има право на жалба до Врховниот суд, но тоа нема да ја одложи одлуката на советот.

Претставката за негово разрешување ја поднесена невладината „Зелена лупа“, поради донесена одлука на Вангеловски, според која му се овозможило бегство на бизнисменот Сеат Кочан, кој е обвинет со предметот „Труст“.

Поврзани новости