Студентски пленум: Не сакаме таблети, сакаме човечки услови во домовите

by Фокус 17:38
17:38

Студентскиот пленум реагираше на најавата на премиерот Никола Груевски дека студентите од семејства со пониски примања ќе добијат таблети. Тие велат дека ова е само површна реформа, а на високото образование и на студентите им се потребни континуирани вложување и финансиска поддршка. Според Пленумот, оваа најавена мерка служи за одвлекување на вниманието од вистинските проблеми.

-Сакаме човечки услови во студентските домови, сакаме соодветна и современа литература на македонски јазик, сакаме опремени лаборатории за природонаучните и техничките факултети, сакаме асистенти, сакаме студентски мензи, сакаме студентски бенефиции, сакаме бесплатен јавен превоз. Сакаме да знаеме дека ќе може да најдеме работа дома. И дури тогаш, проектот за бесплатен таблет би имал некоја смисла, соопшти Студентскиот пленум.

- Advertisements -

Според Пленумот, вакви еднократни награди кои служат за одвлекување на вниманието од вистинските проблеми, во моментов не им се потребни на студентите.

 

Поврзани новости