Србија со најголема смртност од рак во Европа

by Фокус

Србија е прва држава во Европа по смртност од рак, а причина за тоа се се бомбардирањата на НАТО, при што биле употребени 15 тони осиромашен ураниум.

Од 2012 година заболени од рак се 36 408 лица, а починале 21 269 луѓе. Извештајот на експертите покажува дека кај мажите најчест е ракот на белите дробови, а кај жените смртноста е највисока кај ракот на дојката. Предвидувањата се дека бројот на смртни случаи како резултат на рак секоја година ќе се зголемува во просек за 2,5 отсто.

Поврзани новости