Сомнеж дека половина од гласовите за Путин се фалисфикувани

by fokus

Уфрлени се приближно половина од гласовите за Владимир Путин на претседателските избори, пресмета независниот руски весник „Нова газета-Европа“.

Според студијата, најмалку 31,6 милиони од 64,7 милиони гласачки ливчиња за Путин биле фалсификувани. Вкупно, без електронско гласање, на изборите учествуваа 74,5 милиони гласачи.

Новинарите ја спроведоа студијата користејќи го методот на математичарот и изборен аналитичар Сергеј Шпилкин, врз основа на податоци за 97% од обработените протоколи на ЦИК. Според овој метод, распределбата за водечкиот кандидат и сите други кандидати треба да се разликува во различни избирачки места само во апсолутна вредност поради различниот број на гласови. Уфрлањето ливчиња за еден од кандидатите го зголемува не само неговиот резултат, туку и излезноста – таквите гласови дадени за водечкиот кандидат се сметаат за „аномални“, а најмалку половина од нив се покажаа како „аномални“.

Ова е рекордна скала на измама со гласови на претседателските избори во Русија“, забележуваат авторите на студијата. „Имаше толку многу фалсификати што е речиси невозможно да се идентификува областа на ‘чесни’ гласови со помош на статистички методи“.

Според податоците на Централната изборна комисија, Путин е во водство со 87,30 отсто од гласовите на претседателските избори врз основа на резултатите од обработката на повеќе од 99,94 отсто од протоколите. Неговите ривали – членот на Комунистичката партија на Руската Федерација, Николај Харитонов, претставникот на Нови луѓе, Владислав Даванков,и лидерот на ЛДПР, Леонид Слуцки, добиваат 4,32%; 3,83% и 3,2% соодветно.

Претходно, движењето Голос изјави дека претседателските избори, кои се одржаа на 15-17 март, биле најлошите во историјата на модерна Русија во однос на прекршувањето на избирачките права. До овој заклучок Голос“дојде откако ги анализираше информациите добиени од набљудувачи, членови на изборни комисии, претставници на медиумите, гласачи, кандидатски штабови, партии и партнерски набљудувачки организации.

Поврзани новости