Собранието го усвои државниот испит и новите законски измени во високото образование

by Фокус 18:51
18:51

Со 67 гласа „за“ и 9 „против“, Собранието вечерва го изгласа воведувањето на државен испит и ги изгласа предложените измени на Законот за високо образование.

Владејачкото мнозинство го донесе законот и покрај противењето на студентите и голем дел од професорите, кои најавија дека вечерва ќе се соберат пред Парламентот за симболично да го погребат македонското високо образование.

Според министерот за образование и наука, Абдилаќим Адеми, државниот испит ќе стартува како пилот-проект во учебната 2016/2017 година, ќе се полага два пати во текот на студирањето и доколку студентот не положи во втора година, ќе може да се запише во трета година. Испитот ќе го полагаат и оние студенти кои студираат во моментот и ќе се запишат на магистерски студии. Адеми прифати амандман со кој се предлага резултатите од првиот пробен државен испит да немаат правни последици, пред да се одржи вистинскиот државен испит.

- Advertising -

Пратеникот на ДПА, Беким Фазлиу од говорницата порача дека без гласовите на пратениците на ДУИ, ВМРО-ДПМНЕ и да имале 120 пратеници, не би можеле да ги донесат овие закони.

 

Поврзани новости