Скратени патните трошоци на пратениците, ВМРО-ДПМНЕ покажува кооперативност

by fokus

Собранието со 79 гласа „за“ ги изгласа во второ читање измените на Законот за пратениците со кои се предвидува намалување на износот кој го добиваат пратениците за патни трошоци. Според измените наместо 30% од продажната цена на еден литар гориво, според изминатиот километар, пратениците од сега ќе добиваат 20 проценти од продажната цена на еден литар гориво, според изминатиот километар за возилото.

Освен тоа согласно измените на Законот на пратениците им се овозможува и надоместок за закупнина на стан во Скопје.

Пред донесување на измените немаше пратеници пријавени за збор и немаше амандмани, па претресот се заврши без никакви пролонгирања.

Така и со останатите закони кои се разгледуваат на денешната седница. Законите се носат без расправа и со гласовите на опозицијата додека трае лидерската средба во Клубот на пратеници.

 

Поврзани новости