Сенегал го доби најмладиот избран претседател, има две жени, беше во затвор се до изборите

by Fokus

Басиру Диомаје Фаје е новоизбраниот претседател на Сенегал, кој се кандидираше како опозициски кандидат на изборите. Неговиот метеорски подем е, исто така, повод за турбулентен период во сенегалската политика.

Малкумина знаеја за Басиру Диомаје Фаје пред една година. Тој помина 11 месеци во затвор заедно со својот сојузник Усмане Сонко, за да ненадејно му завршија затворските денови една недела пред претседателските избори.

Сега „Господин Чисти“, како што го нарекуваат, мора да се зафати и да ги спроведе реформите што ги вети.

„Методички“ и „скромни“ се зборови кои често се користат за да се опише поранешниот даночен и сега новоизбран претседател на Сенегал, кој во понеделникот го прослави својот 44-ти роденден.

Фаје гордо го истакнува своето воспитување на село, на кое, според неговите зборови, секоја недела се враќа да ја обработува земјата.

Би-би-си пишува дека неговата љубов и почит кон селата одат рака под рака со неговата недоверба кон сенегалските елити и политичкиот естаблишмент.

„Тој никогаш не бил министер или државен службеник, па критичарите укажуваат на неговото недостиг на искуство. Но, од гледна точка на Феј, инсајдерите кои ја водеа земјата од 1960-тите направија катастрофални грешки“, изјави аналитичарот Алиун Тајн за Би-Би-Си.

На врвот на неговите прокламирани приоритети се борбата против сиромаштијата, неправдата и корупцијата. Додека работеше во Министерството за финансии, тој и Сонко основаа синдикална работна група за борба против мито и корупција.

Диомаје Фаје е најмладиот избран претседател во историјата на Африка. Претседателот на Буркина Фасо е помлад од него, но на чело на државата не дојде на избори, туку на државен удар.

Фаје има две сопруги. Со првата има четири деца, која е и негов близок роднина, додека со втората нема деца.

Тој рече дека договорите за гас, нафта, риболов и одбрана мора повторно да се преговараат за да бидат поповолни за народот на Сенегал. Тој најавува ера на „суверенитет“ и „дисконтинуитет“, што особено се однесува на односите со Франција.

Новоизбраниот претседател на Сенегал вели дека ќе ја отфрли многу критикуваната валута франк CFA, која е врзана за еврото и поддржана од поранешната колонијална сила Франција. Тој сака да го замени со нова сенегалска или регионална западноафриканска валута, иако тоа нема да биде лесно.

 

Поврзани новости