Сателитски снимки на НАСА: Огнот кој ја пустоши Амазонија се гледа од вселената

by fokus

Вознемирувачки сателитски снимки од вселената на НАСА укажуваат на огромниот размер на пожари што во изминатиов период ја зафатија Амазонија.

Огнот и чадот од Амазон јасно се видливи од вселената, а фотографиите на НАСА покажуваат дека ситуацијата во неколку бразилски држави е застрашувачка.

Снимките на НАСА покажуваат пораст на пожарите и чадот во бразилските држави Рондонија, Мато Гросо и Амазон.

 

Повеќе од половина од пожарите се во огромниот амазонски басен, каде живеат повеќе од 20 милиони луѓе.

Од почетокот на годинава избувнале повеќе од 75.000 пожари, што е за 83 проценти повеќе од минатата година и најмногу откако се води евиденција. Неодамнешните пожари беснеат веќе три недели, предизвикувајќи антивладини протести и ја алармираа меѓународната јавност.

Организациите за животна средина и истражувачите велат дека пожарите најверојатно биле запалени од луѓе кои сакале да ја расчистат земјата за да ја користат за деловни цели.

Поврзани новости